Térségi együttműködések

2016-03-08

Egyesületünk a HFS tervezési szakaszában az együttműködések erősítésére még nagyobb hangsúlyt helyez.

Ennek szellemében már több műhelytalálkozóra került sor a mikrotérségi szintű összefogások koncepcióinak kidolgozásával kapcsolatban. Szeretnénk, ha minden mikrotérség összegyűjtené a HFS intézkedéseihez illeszkedő ötleteit, és a térségi szereplőkkel megvitatná azokat. A tervezési időszakban az alábbi programok fogalmazódtak meg előzetesen: például az Ambrózy örökségre építő program, Sorok- és Pinka-menti együttműködések, kastélyok, várak bemutatása, stb. Várjuk az egyéb térségi ötleteket az összefogásra! A koncepció kidolgozásában, projektgenerálásában egyesületünk munkatársai szívesen állnak a tagság rendelkezésére.

Egyesületünk több Leader Akciócsoporttal kíván a jövőben együttműködni.

Az együttműködések tervezett tématerületei: Jelenleg több hazai és nemzetközi együttműködési projekt áll előkészítés alatt. 2016. február 12-én benyújtásra kerül az INTERREG V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében a Szlovén Ház – Magyar Ház elnevezésű projekt. A projekt célja a természeti és kulturális örökség, de elsősorban a tájházak és a kapcsolódó szolgáltatások turisztikai szempontú fejlesztése és turisztikai termékként való értékesítése. A helyi közösségek bevonásával a tájházak élővé tétele különböző programokkal és további szolgáltatásokkal, termékekkel, majd a turisztikai szolgáltatók és szolgáltatások hálózatával, bevonva a projektben érintett tájházakat, turisztikai csomagok összeállítása, ezek népszerűsítése hagyományos, valamint innovatív és modern kommunikációs eszközökkel.

Tervezés alatt áll a „Mi a kő Vasban?” elnevezésű megyei szintű együttműködési projekt. Az eltelt időszakban a Vas Megyei Vidékfejlesztési Fórum keretében már kialakultak az együttműködés kezdeti lépései. A továbbiakban együttműködve a vas megyei LEADER akciócsoportokkal és szakági szereplőkkel - Vas megyei Turizmus Szövetség (mint térségi TDM szervezet), Őrségi Nemzeti Park, Írottkő Natúrpark - egész Vas megyére kiterjedő területi lefedettséget érhetünk el. Közös akarattal Vas megyei belső turisztikai, fogyasztói szemléletformálói és integrációs, információs programot indítana az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület. Ehhez a programhoz csatlakozni kíván egyesületünk is. Szeretnénk közösen ismertté, megközelíthetővé, megfoghatóvá tenni a megye lakói és vendégei számára a megye helyi termék kínálatát.

A tervezési időszak teret adott az együttműködési lehetőségek feltérképezésére. Egyesületünk a szomszédos Vasi Hegyhát-Rábamente Hacs-csal összefogásban kíván kialakítani egy, a turisztikai fejlesztésre irányuló programot. Az együttműködési projekt tematikája az Ambrózy örökségre felfűzött közös tevékenységek a turizmus, a helyi termékek terén.

Szeretnénk továbbvinni a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, a Hegypásztor Kör és a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. által elindított Leader Térségek Közötti Együttműködési Projektet, melynek célja turisztikai és helyi termékekre épülő kedvezménykártya rendszer kiépítése. A kártyarendszernek már jelenleg is több, a térségünket érintő szolgáltató partnere van.

A Pannon Térségfejlesztő Egyesület részt vesz a Szombathely és Térsége Foglalkoztatási Paktumban.

Regionális együttműködés keretében a többi akciócsoporttal közösen tervezett tevékenységeink (HACS akadémia):

1) Tanulmányutak – nemzetközi LEADER gyakorlatok közös megismerése

2) Regionális Tematikus Fórumok (átfogó témákban, pl. ifjúság, helyi termék, szociális szövetkezetek, stb.)

3) Közös monitoring tevékenységek

4) Közös kommunikációs aktivitások (pl. közös értékelő kiadványok, LEADER napok, stb.)

5) Negyedévenkénti találkozók

Az együttműködésekkel célunk a helyi termékek, helyi értékek megőrzése, továbbéltetése, továbbá gazdasági, illetve turisztikai szempontú tőkésítése. Szoros kapcsolatot kívánunk kiépíteni a megyei, illetve a regionális akciócsoportokkal a szakmai képzések, fórumok, tanulmányutak, közös marketing akciók tekintetében.