Várható Leader források - vállalkozásfejlesztés

2016-06-10

2015-ben a Pannon Térségfejlesztő Egyesület elnyerte a jogot, hogy a Szombathelyi járásban helyi akciócsoportot alakítson, és kezelje a 2014-2020 közötti tervezési időszakban a térség számára elérhető LEADER forrásokat.

Ennek megalapozásaként a szervezet koordinálásával elkészült a térségre szabott helyi fejlesztési stratégia, melyet a 39 település vezetőivel, civil szervezeteivel, vállalkozásaival közösen, a helyi igényekhez igazodva készített el. A stratégia letölthető a www.panter.hu oldalról.

Fő fejlesztési irányok ezek alapján a helyi termék-előállítás és értékesítés, a közösségfejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, továbbá a turizmus élénkítése. LEADER programban legkorábban év végén készülnek el a pályázati felhívások. Vállalkozásfejlesztésre 3 intézkedés keretében lesz lehetőség pályázni. A már most látható keretfeltételek a következők, de ezek még módosulhatnak:

1. Nem mezőgazdasági vállalkozások termékeinek, szolgáltatásainak és kereskedelmi tevékenységének mennyiségi és minőségi fejlesztése

Cél: Térségi vállalkozások kisléptékű eszközbeszerzéseinek, gépbeszerzésének, immateriális javak beszerzésének, marketingjének támogatása. Nem annex termékek előállítására és szolgáltatás nyújtására irányuló projektek támogathatóak. Csak nem mezőgazdasági vállalkozásnak minősülő vállalkozás támogatható.

2. Helyi termékek piacra jutásának segítése

Cél: Helyi termék-előállításhoz kapcsolódó térségi vállalkozások kisléptékű eszközbeszerzéseinek, marketingjének, értékesítési lehetőségei bővítésének támogatása, termelő összefogások közös eszközigénye, piacra jutás segítése.

Feldolgozott élelmiszer-előállítás: Az intézkedés keretében induló vagy 50% alatti mezőgazdasági árbevétellel rendelkező mezőgazdasági termelő, őstermelő helyi termék-előállításra vonatkozó fejlesztése támogatható.

Mezőgazdasági termék-előállítás (Annex I.): Az intézkedés keretében elsődleges mezőgazdasági termék előállítás esetében induló (40 év feletti) vagy a 3000 STÉ alatti mezőgazdasági termelőnek minősülő mikrovállalkozás méretű egyéni és/vagy társas vállalkozás, őstermelő fejlesztése támogatható. 3000 EUR ≤STÉ≤6000 EUR esetén a nem főállású őstermelő, mikrovállalkozás méretű egyéni és/vagy társas vállalkozás részesülhet támogatásban.

Mindkét intézkedés esetében a támogatás összege 500.000 és 3.000.000 Ft között mozoghat. Támogatási intenzitás: 50%.

Cél: Nyitott porták kialakításának és továbbfejlesztésének támogatása, helyben történő értékesítés előmozdítása. Ezen cél megvalósításához támogatható termék-, szolgáltatás-, technológiafejlesztés, tevékenység elindításához/fejlesztéséhez szükséges műhely/bemutató tér fejlesztése, interaktív bemutatók tartásához szükséges fejlesztés, értékesítő hely kialakítása/fejlesztése, közös termelői pont kialakítása.

0-6.000 EUR STÉ üzemméretű vagy ezzel egyenértékű árbevétellel rendelkező gazdálkodók támogathatóak. Az intézkedés esetében a támogatás összege 500.000 és 4.000.000 Ft között mozoghat. Támogatási intenzitás: 50%.

A tervezést megkönnyítendő projektötleteket várunk az info@panter.hu e-mailcímre. A projektötlet adatlap szintén letölthető a honlapunkról.

Friss hírek, információk: https://www.facebook.com/pannonterseg/