Facebook

Borászati eszközbeszerzés és technológiafejlesztés Tömő Szabolcs őstermelőnél LEADER vállalkozásfejlesztés

A kedvezményezett neve: Tömő Szabolcs őstremelő
A kedvezményezett címe: 9721 Gencsapáti, Hunyadi u. 279.

2015. szeptember 11. óta folytatok östermelőként szőlészeti, borászati tevékenységet. A tevékenységhez való viszonyom nem innentől, hanem már közel 20 éves múltra tekint vissza. Az őstermelői igazolvány kiváltása volt az a pont, amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a hobbi szintű tevékenységet komolyabban szeretném folytatni.

Köztudott, hogy a szőlőtermesztés és a borelőállítás egy hosszú távú folyamat, hosszú távú befektetés. Szőlőtermesztést a Pösei és Csömötei szőlőhegyeken végzem, a szőlőfeldolgozást pedig Gencsapátiban, ahol a 2017-es év végén egy erjesztő helyiséget alakítottam már ki, önerős beruházás keretében. A Pösei szőlőhegyen 1992. augusztus 18. óta folytatom szőlőtermesztési tevékenységemet, itt jelenleg 1000 m2-en történik a szőlőtermesztés, ebből cca. 800 l bor születik. Itt kékfrankos, zweigelt, merlot szőlőfajtákkal dolgozom. 2018-ban és 2019-ben 1000 m2-es volt a tényleges termőterület, azonban 2020-ban ez már 1800-1900 m2-re nőtte ki magát, köszönhetően a 2018-ban végrehajtásra kerőlő ültetvényfrissítés okán. A Csömötei szőlőhegyen 2017-ben került sor szőlőtelepítésre 3000 m2-en Pinot és Merlot szőlőfajták ültetésével. Ezen a területen az első szüret 2019-ben volt.
A picészet korábban 1 db 30 hl erjesztőtartállyal, 1 db 15 hl-es tárolótartállyal, 1 db 2 lezúzó-bogyózóval, 1 db mechanikus, orsós, horizontális préssel, 1 db egyfázisú borszivattyúval 2 db 2,5 hl-es új barique hordóval és 2 db 6 hl-es és 1 db 3 hl-es tartállyal volt felszerelve. A borelőállíásra kapott engedély után, szükséges volt egy erjesztőhelyiség kialakítása is. Ez a helyiség a jogszabályi előírásoknak maximálisan megfelelő kialakítású mind higéniai, mind technológiai szempontból egyarjánt.

A pályázat során a pincészetet technológiai szempontból új eszköz beszerzésével kívántam továbbfejleszteni. A fejlesztés során 1 db pneumatikus zárt rendszerű prést szereztem be. A pneumatikus zárt rendszerű prés segítségével minőségi msut állítható elő, amely a borkészítés meghatározó munkaművelete. A préselés kíméletessé és szabályozottá vált. Erre a célra a membrános pneumatikus prések a legalkalmasabbak, amelyek folyamatos, egységes, mag- és héjkímélő szőlőpréselést tettek lehetővé. A présmembrán mozgatásáról sürített levegő gondoskodik. A géppel friss és fermentált anyag egyaránt préselhető. A pneumatikus szőlőprés vezérléséről programozható többnyelvű egység gondoskodik, amelynek segítségével az igényeknek megfelelően szabályozható a préselés hossza, ciklusa, nyomása, forgása és ezek ismétlődése, így alkalmas a hagyományos, valamint pezsgő-célú présmunkák elvégzésére is.