Facebook

"Érték a Pinka" Szentpéterfán LEADER rendezvény

A kedvezményezett neve: Szentpéterfa Község Önkormányzata

Érték a Pinka
Az eseménydús hétvége egyik története a folyó értékeinek újra felfedezése volt. Nosztalgiázó nagymamák és szülők hozták unokáikat és csemetéiket gyermekkoruk legszebb játszóterére. Önkormányzati és pályázati forrás, valamint szorgos helyi kezek segítségével alakult ki a kenukikötő, a szalonnasütő, a fedett asztal, no és ott volt a rét, egy hatalmas játszótér az íjászathoz, labdázáshoz, szabadtéri játékok kipróbálásához.
A hajlott korúak a legkisebbekkel együtt indultak a kenukkal a fűzfák alagútjába, hogy a folyó szépségeit eddig nem látott szemszögből csodálhassák. Cseppent a szalonna zsírja a kenyérre, a játék közti pihenőkben fogyott a hagymás zsíros kenyér és a frissítő folyadék, és hogy a látványosságot fokozzák, szirénázva megérkezett az önkéntes tűzoltók járműve. Bemutatták, hogyan kell szakszerűen kimenteni a személykocsiban rekedt sérülteket, és miképpen kell egy lángoló autót gyorsan eloltani.
A sebesség kedvelőinek a Nyugati Szél Motoros Egyesület kétkerekű költeményeinek hátsó ülésén nyílt lehetőségük élvezni a száguldást. A falubeliek örömére és a településen rendszeresen átvonuló zarándokok pihenőjének szánt, kikapcsolódást biztosító környezet kialakítása a helybéli közösség mintaértékű összefogásának gyümölcse.
Ez a hétvége Szentpéterfán a vidámság és az ünnep jegyében telt. A Pinka parti gulyás elfogyasztása után élen a Körmendi Lovas Bandérium huszárjainak felvezetésével indult a látványos szüreti felvonulás, majd a hajnalig tartó táncmulatság. Vasárnap az ünnepi szentmise után papi áldással felavatták a felújított polgármesteri hivatalt, és az újonnan létesült mini bölcsődét.
Az avatásra érkezett vendégekkel elfogyasztott közös ebéd után ismét a Pinkáé volt a főszerep. Kiállítás nyílt a kultúrteremben a Pinka által ihletett festményekből, versekből, horgászok és természetfotósok fotóiból, gyermekrajzokból. Az iskolásoknak sikerült magát a folyót is a terembe varázsolniuk.
A Szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda eközben nagy érdeklődés mellett adott egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat és kínált kóstoló falatokat egészséges ételekből.
Majd a rendezvénysátorban a Stari Pinka Band zenekar tette estébe nyúlóan hangulatossá a baráti találkozókat beszélgetéseket. A „Magyarország szeretlek” eseménysorozat zárásaként a tábortűz mellett énekelt magyar, horvát és székely himnusz zárta a szentpéterfai hétvégét.