Facebook

Korszerű eszközökkel a precíziós gazdálkodás, a jobb minőségű termények eléréséért Stubits László Lajos vállalkozónál LEADER vállalkozásfejlesztés

Kedvezményezett neve: Stubits László egyéni vállalkozó
Kedvezményezett címe: 9797 Nárai Petőfi Sándor utca 128.

Beszámoló a projekt eredményeiről

Stubits családi gazdaság

 

Családi gazdaság formájában, 2000 óta, egyéni vállalkozóként folytatunk mezőgazdasági tevékenységet, Nárai székhellyel. A megművelt földterületek döntően a település határában találhatóak. Összesen 113 hektáron gazdálkodom, ennek jelentős része, saját tulajdonú.

A családi gazdaság további tagjai: feleségem és két fiam. Egész eddigi életutamat meghatározta a mezőgazdaság: már gyermekkoromban sokat segítettem szüleim háztáji gazdaságában, első munkahelyem a Szombathelyi Állami Tangazdaságnál volt (1988-tól), ahol egészen a műszakvezetőségig vittem. Aztán, amint módom nyílt rá, elkezdtem saját gazdaságom kiépítését. Mindét fiam ez irányba tanult-tovább, mezőgazdasági gépészek és rendesen kiveszik a részüket a feladatokból, és terveink szerint viszik majd tovább a vállalkozás működtetését. Feleségem elsősorban a vállalkozás adminisztratív teendőit látja el. De ezen kívül minden más feladatban is besegít.

Fő tevékenységként szántóföldi növénytermesztést végzek, főként búzát, árpát, kukoricát, szóját termesztünk. Állattenyésztés, kertészet nincs, csak annyi amennyi a család eltartását szolgálja, egy kis házikertészet és húsellátás.

Vállalkozásunk mostanra eljutott oda, hogy az egész család megélhetését biztosítani tudja. Sőt, alaposan megérlelt fejlesztésekre is jut. Élelmiszer feldolgozást jelenleg még nem végzünk, de a jövőben mind a gabonákkal, mind a szójával új, innovatív irányokba szeretnénk elmozdulni.

Terveink szerint folyamatosan próbáljuk gépparkunkat felújítani, az elavult gépeket korszerűbbekre cserélni. Igyekszünk, olyan új gépeket beszerezni, amelyekkel hatékonyabb gyorsabb termelékenyebb munkát lehet végezni, ami a minőségibb és jobb hozamokat garantáló növénytermesztést szolgálja. Az így felszabadult kapacitásunkkal, bérmunka szolgáltatási tevékenységünket is tudjuk bővíteni.

Jelen fejlesztés keretében egy korszerű talajművelő eszközt, egy Horsch Terrano 3 FX típusú függesztett kultivátor és egy tápanyag-utánpótlásra szolgáló, precíziós SULKY DX 30 műtrágyaszórót szeretnénk vásárolni.

A Horsch Terrano 3 FX függesztett kultivátort a szántásnélküli talajművelés mesterének tartják. Szántás nélkül egy menetben végzi a tarlóhántást, lazítást, mélylazítást, a talajkeverését, tömörítését, végső soron a magágy készítést. Ezt a hagyományos eszközökkel, 4-5 művelettel lehetett elvégezni, Az új talajművelő gép használata jelentős üzemanyag megtakarítást eredményez és nem utolsó sorban nagyon előnyös a talaj nedvességkészletének megőrzésében is.

A korszerű műtrágyaszóró lehetővé teszi, a tápanyag pontos, precíziós kiszórását, adagolását, pontosan az eltervezett mennyiség kerül a növényekhez egyenletes eloszlásban. Ezzel nem csak növények tápanyag utánpótlása lesz tökéletesebb, hanem nem terheli a környezetet helyenkénti, túladagolással.