Facebook

Közösség és Érték, valamint a Szentkúti Esték programsorozat Gencsapátiban LEADER rendezvény

Disznótoros mulatság a farsang farkán 2020.02.22

Pályázó neve: Gencsapáti Község Önkormányzata 
Pályázó címe: 9721 Gencsapáti, Hunyadi u. 229. 
Megvalósítás helyszíne: Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár és udvara
Időpont: 2020. február 22.
Emlékeztető
Célcsoport: Gencsapáti teljes lakossága
Cél: a gyermekek és családok betekinthetnek a disznóölés-feldolgozás folyamatába, majd a mulatságban közös együttlét a családoknak, generációknak
Disznótoros mulatság a farsang farkán
Ismét jól sikerült disznóvágás és farsangi mulatság a Művelődési Ház és Könyvtárban és az udvarán…
Február 22-én a reggeli órákban a Gencsapáti Kanászok csapata – a böllérek irányításával felkészülten jelent meg, hogy a nap kezdetét vegye a disznóvágással. Bodorkós Ferenc polgármester is fogópálinkával köszöntötte, „bátorította” a csapatot. A kétmázsás sertést speciális taligán toltuk át a Művelődési Ház udvarára. Jó hangulatban indult és végződött is a nap, köszönet érte mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult és segítette programunk megvalósítását.
Hagyományos disznótoros ételek, a velőskenyér, böllérmáj, sült húsok, hurka (és egyben maradt), kolbász, káposzta mellett körömpörkölttel, rétessel is vártuk az érdeklődőket, akik közül nagyon sokan italokat, étkeket, pogácsát, süteményt és még sorolhatnánk a sok-sok finomságot hoztak magukkal a közös mulatságra. …Új elemként jelent meg a kalinkó a rendezvényen, folyamatosan készítették a hölgyek a finomságot, majd a kemencében megsütötték… Hát nagy keletje volt a hajdani lakodalmak hangulatát is visszaidéző éteknek!
A disznótoron és az esti mulatságon a Zsivány zenekar népzenével, nótákkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Ötletes jelmezek, családi vetélkedő, jó zene, remek hangulat – ez jellemezte az esti farsangi mulatságot Gencsapátiban. 17 óra magasságában már jelmezes gyermekek és felnőttek táncolhattak a Zsivány zenekar muzsikájára, és egy kis táncház is alakult. Majd 6 családi-baráti csapat részvételével kezdetét vette a vetélkedő, melyben a legkisebbektől a felnőttekig mérték össze ügyességüket. Természetesen a szórakozás és jó hangulat, az együtt játszás öröme volt a lényeg, és a győztes csapat ezt az elvet erősítve az elnyert tortát fel is ajánlotta közös elfogyasztásra a résztvevő csapatoknak. Majd következett a jelmezes felvonulás. Évről évre fantasztikus ötletes, kreatív, egyedi jelmezekben vonulnak kisebbek, nagyobbak. Idén már több példa volt arra is, hogy családok egy témában beöltözve mutatkoztak meg. Ezért idén már egy új kategóriaként ebben is hirdettünk „legjobb családi jelmez” elismerést.
Beöltözni, álarcot húzni, más bőrébe bújni mindig izgalmas és remek szórakozás, erre a sok csillogó szemű, mosolygós gyermek és felnőtt a bizonyíték!