Facebook

Pinka-völgyi Halas Nap Vaskeresztesen LEADER rendezvény

Pinka-völgyi Halas Nap
2019. július 13.
A VI. Pinka-völgyi Halas Nap amilyen esősen, borúsan kezdődött reggel, nem tettünk volna egy forintot se arra, hogy nem ázik el az esemény, de az égiek kegyesek voltak hozzánk. Reggel háromnegyed hétkor megtörtént a regisztráció a horgászversenyre, ahol 11 fő nevezett a versenyző, 24-en a hobbi, és 18-an a gyerek kategóriában. A horgászokat láthatóan nem zavarta, hogy néha még megmutatta magát az eső, így volt ezzel Horváth László is, aki tavaly hobbi kategóriában 2. helyezett lett. Elmondta, szerinte jobban esznek esőben a halak, és ő kifejezetten szereti is ezt az esőt. A körmendi Munkás Horgász Egyesület versenyzője saját készítésű etetőanyagot használ, de mikor arról faggattuk, miből is áll ez, azt mondta, hogy ez bizony titok. A verseny kilenctől tizenhárom óráig tartott, minden versenyző egy bottal pecázhatott. A hobbi kategóriában indulók a Pinka holtágnál, a versenyzők az önkormányzati tavon, míg a legkisebbek a helyszíni tónál mérhették össze tudásukat.

Alig ért véget a regisztráció és az eligazítás, a szabályok ismertetése, már gyülekeztek a barátságos focikupa résztvevői az Alpesi Fogadó mellett. Az egész rendezvényre illett a vidám, családias jelző, ez talán a focistákra kiemelten is igaz volt. Ők kétszer tizenöt perces meccseket játszottak két csoportban.
A horgásztó körül ekkor már álltak a bográcsok, folytak az előkészületek, hiszen kezdetét vette a főzőverseny. Idén halászlé, illetve egyéb halétel kategóriában lehetett nevezni. Ahogy jártunk a csapatok közt, és kérdezgettük, ki mit készít, megállapítottuk: mindenki egyedit fog alkotni. Sokan főztek ugyan halászlevet, de mindenkié egy kicsit más volt, mindenki próbálta különlegessé, még finomabbá tenni a saját ételét. A halászlé, és a sült hal mellett olyan érdekességek is készültek, mint az orosz halleves, vagy a halból készült fasírt, kolbász, illetve tepertő. Az egyik csapat frissen kicsomagolt, előző nap vásárolt halfüstölőben készítette a finomságot, ami mindenkinek, még nekik is meglepetés lett, hiszen aznap próbálták ki először.
A látogatóknak készített ízletes sült halat Konyher Tivadar és csapata. Ők saját készítésű fűszerkeveréket használtak, amiben 3-4 órát hagyták pihenni a halat, majd magos morzsába forgatás után forró olajban sütötték ki. Az idei évben különleges volt, hogy harcsaburger is készült, amit Májky Szaki Konyhája készített. Amikor a halpogácsa receptjéről érdeklődtünk, akkor Bősz Miklós elmondta: ledarálják a harcsát, abból pogácsákat formálnak. Pankó morzsába, lisztbe, tojásba forgatják, sózzák, borsozzák, lime levével és héjával ízesítik. A kitűnő fogásból százötven készült.

A Pinka-völgyi Halas Nap főzőversenyét az elmúlt három évben a Celldömölki Lokomotív Horgászegyesület nyerte, ők idén nem indultak a megmérettetésen, de százötven adag halászlével, és több, mint száz adag sült hallal várták a rendezvényre kilátogatókat. Az ételkóstolás a rendezvény alatt ingyenes volt, ételjegyeket a regisztráción lehetett igényelni.
Közben elkészültek a csapatok étkei, amiket a zsűri asztalon mindenki megcsodálhatott. Szebbnél szebb tálalásokat, érdekes megoldásokat láthattunk a tányérokon, olyan volt az egész, mintha egy sokcsillagos étterem halvacsoráján járnánk. Jó volt látni, milyen gondosan helyezik a tálakat az asztalra, hogy finomítanak még egy utolsót, milyen kíváncsian pillantanak jobbra balra, megnézve a versenytársak főztjét. A zsűrinek nem volt könnyű dolga egyik kategóriánál sem. Az ételeket zsűrizte: Krizsán Zsuzsanna, Tóthné Tóth Erika, Garas Kálmán, Seregi Miklós, Konyher Tivadar, Karácsonyi Tamás, a zsűri elnöke Dr. Németh István volt.
A színpadon elkezdődtek a különböző produkciók, a Vaskeresztesi Hagyományőrzők csodás táncait, és a Nardai Énekkar által előadott énekeket láthatta, hallhatta a közönség. A két csoport Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől elismerő oklevelet vehetett át, hiszen évek óta emelik a rendezvény színvonalát előadásukkal.
A gyerekek a Fogadó melletti játszóteret népesítették be, különböző kérésekkel ostromolták a lufibohócot: készültek színes kutyák, cicák, katicák. A kislányok és kisfiúk körében is egyaránt népszerű volt az arcfestés és a csillám tetoválás, a légvár mellett pedig találkoztunk olyan anyukával, aki saját bevallása szerint fél órája áll itt, és nézi önfeledten ugráló kisfiát, közben pedig próbálja meggyőzni a csemetéjét, hogy induljanak tovább.

Közben a zsűri is meghozta a döntését, befejeződtek a mérlegelések a tavakon, összesítésre kerültek a Foci-kupa eredményei. Az elismerő okleveleket, kupákat, érmeket és ajándékokat Dr. Németh István, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Dr. Dérer István, Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese, Dr. Balázsy Péter, Vas Megyei Önkormányzat jegyzője, Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke valamint Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke adta át.
A barátságos horgászverseny felnőtt kategóriáját Wehoffer János, a versenyző kategóriát Horváth Zsolt, míg az ifjúságit Kondics Bence nyerte. A kispályás labdarúgó kupa első helyezettje a Screen Works - Szikla csapat lett, gyermek kategóriában pedig az Eberau csapata. A halételkésztő versenyen az Elektromosok SHE, a halászleveket főző csapatok közül pedig a HA-KAP-ESZIK csapat étele bizonyult a legjobbnak. Szövetségi Halételkészítő Különdíjasa: Májky Szaki Konyhája - Modern, tojásos zöldségggel tekert pisztrángtekercs, lime-s spárgakrém, chips burgonya.
A díjak átadása után Somogyi András humorista standupját, az Apacuka zenekar koncertje követte. Még sosem láttunk olyan zenekart, akik már a beállás során bevonták a gyerekeket a mókába, így mire a koncert elkezdődött, a legkisebbek már feloldódva toporogtak a színpad előtt. Olyan volt az egész koncert, mintha a gyerekekkel közös előadás lett volna: "építettek házat", számoltak, örültek a megszámlálhatatlanul sok buboréknak, és állhattak együtt a zenekarral a színpadon.

Ezt követően az Egy vérbő(l) színház Elvonókúra című darabján nevethettünk, amiben a megcsalt kórházigazgató próbálja kibogozni felesége szerelmi életét, de egy szerencsétlen csere végül mindent összekavar. Röpködtek a szóviccek, folyt az "alkohol", de végül minden és mindenki a helyére került.

Az Alpesi Fogadó bejáratával szemben Mittlné Ódor Anita borász várta az érdeklődőket borkóstolásra. Kérdésünkre elmondta: kedvence a kékfrankos, amit itt a rendezvényen a halászléhez ajánlana. Ez a fajta adja a borainak nyolcvan százalékát, és azért is szereti, mert a tájegységnek ez felel meg a legjobban. A rendezvényre merlot és rozé bort is hozott, amikor ott jártunk, a rozé nagyon népszerű volt a hölgyek, a merlot pedig a férfiak körében. Monos Tibor a bejárattól balra fogadta a látogatókat, és egy rövid előadást tartott a sebes pisztrángokról, amikből készült falatkákat aztán az érdeklődők meg is kóstolhattak.
Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének ügyvezető elnöke a a rendezvény végén megköszönte a VI. Pinka-völgyi Halas Nap szervezőinek a segítséget és támogatóknak a felajánlásokat, majd kellemes szórakozást kívánt Ujvári Timi & Hot Stuff zenekar koncertjéhez.
A rendezvény egésze nagyon családias volt. Jó volt átélni, amikor hallottuk, hogy az egyik csapat otthon felejtette a fakanalát és azonnal az egyik "versenytárs" sietett a segítségükre. Kedves pillanat volt, amikor az egyik focicsapat még a verseny előtt úgy érezte, már nyertek, hiszen a legszebb lányt ők hozták a rendezvényre, és addig el nem engedtek minket, amíg elő nem került a lány, és egy közös fotóra össze nem álltak. Jó volt figyelni az arcokat, amikor a zsűriasztalra helyezték a csapatok saját ételüket, és közben dicsérték a már asztalon lévő tálakat. Az arcfestők ugyanolyan kedvesek voltak nap végén is, és ugyanolyan profizmussal alkották meg a huszadik cica, vagy pókember arcot a legkisebbekre. Az Apacuka zenekar tagjainak minden gyerekhez volt egy kedves szavuk, és készségesen álltak azok rendelkezésére, akik közös fotót szerettek volna. Ahogy jártunk a csapatok körül, mindenki szívesen invitált a főztje kóstolására, amikor pedig valamelyik gyerek halat fogott, akkor sokszor elhangzott még az ismeretlenektől is: nézzétek, milyen ügyes. Mintha egy hatalmas kerti parti lett volna az Alpesi Fogadó melletti tér, ahol mindenki ismerősként köszöntötte egymást. Nem tudjuk, mikor lesz a következő, de körülbelül már csak háromszáz-hatvanötöt kell aludni…...

VERSENYEK EREDMÉNYEI

Felnőtt kategória (Pinka holtág) 1. Wehoffer János - Pannónia HE. - 11 885 g 2. Nagy Ferenc - Kéthatár-tó HE. - 10 450 g 3. Horváth László - Körmendi Munkás HE. - 9670 g
Versenyző kategória (Önkormányzati tó) 1. Horváth Zsolt - Szentgotthárdi HE. - 10700 g 2. Magyar László - Elektromosok SHE. - 7800 g 3. Borsos Attila - Spartacus HE. - 7335 g
Ifjúsági kategória (Alpesi horgásztó) 1. Kondics Bence - Kőszegi SHE. - 10 050 g 2. Bognár Luca Réka - Répcelaki HE. - 5450 g 3. Misák Norbert - Büki HE. - 9040 g Különdíj: Legjobb apa-fia páros: Németh Ádám - Ölbői SHE. - 11 340 g
Legtöbb halat fogó hölgy versenyző: 1. Karácsony Zsóka - Celldömölki HE. - 7100 g
Kispályás labdarúgó kupa 1. Screen Works - Szikla 2. Grizzly Team 3. Szentpéterfa
Gyermek labdarúgó kupa 1. Eberau 2. Vaskeresztesi Titánok
Halételkészítő verseny:
1. Elektromosok SHE. 2. Melluszony 3. Rábapaty és Vidéke HE. I.
Halászlékészítő verseny:
1. HA-KAP-ESZIK 2. Halfarok 3. RITMO
Szövetségi Halászlé készítő Különdíjasa: Tímár és Társa – Halászlé

Vaskeresztes, 2019. július 15.