Facebook

XVIII. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok és Rumi Rajki István Kulturális Napok Rum LEADER rendezvény

A XVII. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok
2019. augusztus 2-4.

18. alkalommal került megrendezésre a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok - a hagyományokhoz híven ezúttal is augusztus első hétvégéjén, 2019. augusztus 2-4. között.
Augusztus 2-án pénteken 17.00 órakor Rumban a Kutúra Háza nagytermében vette kezdetét a program. Beni Ferenc polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, méltatta a kör tevékenységét és a nagy hagyományokkal bíró, sikeres rendezvénysorozatot. Ezt követően Markó Péter, a Cicelle Művészeti és Kulturális Társaság elnöke mondott bevezetőt a 3 napos kulturális redezvény elé, és ismertette annyk tervezett programját. 17.30-tól a táplánszentkereszti Kekeri citerazenekar adott fergeteges műsort.
A dunaharaszti nemzetközi művésztelep kiállítását a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Fábián László író, költő, műfordító, újságiró nyitotta meg a Kisgalériában, és ajánlotta a népes közönség figyelmébe.
A napot állófogadás zárta.
Augusztus 3-án, szombaton Rábatöttösön a Művelődési Házban 17.00 órai kezdettel Annár István polgármester köszöntötte a megjelenteket Garas Kálmán fotóművész kiállításán. A művész képein Tóth István (1861-1934) szombathelyi szobrászművész alkotásait mutatta be. A Vas Megyei TIT Egyesület Tóth István Baráti Körének anyagából összeállított kiállítást Wiktora Antal, a TIT nyugdíjas Baráti Kör tagja ajánlotta a nagyszámú érdeklődő figyelmébe.
A fogadást követően mindenki a Szent Cecília templomba sietett, hisz 18.30-tól a Musica Profana régizene együttes koncertje várta a zenekedvelőket. A XIII. század első feléből származó gyönyörű templom kiváló akusztikája is támogatta a nagyszerű előadókat.
Augusztus 4-én vasárnap, Zsennye, a Békássy kastély várta a művészetek és kutúra szerelmeseit. A 120 lakosú Vas megyei Zsennye legnevezetesebb látnivalója a középkori eredetű Bezerédj-kastély, amely 16 hektár holdas őspark kezepén áll. A művésztelep kastély, vagy más néven Zsennyei Alkotóház most a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK) tulajdonában áll. Békássy Ferenc, a fiatalon hősi halált halt költő emlékére rendezett irodalmi konferenciák során idén délelőtt 9:00 órától a "Kárpátalja ma" tudományos ülésszak követe Fűzfa Balázs PhD szerkesztésében. Láng Gusztáv a 80 éves Sipos Lajost köszöntötte. A szimpózium előadásai: Sipos Lajos: "Tövisek közt mi is élünk" (BAlla D. Károly), Fábián László: Miért nincs kárpátaljai magyar irodalom, ha egyszer van?, Dupka György: A kárpátaljai magya művelődés legfontosabb műhelyei napjainkban ..., Alexa Károly: "A veszteség hozadéka." A kisebbségi lét, mint nyereségforrás, Pusztay János: Magyar szemhatár: Kárpátalja a XXI. században (könyvbemutatóval). Markó Péter: Gráfik Imre 75 éves, Gráfik Imre: Kárpátalja - egy multikulturális régió néprajzos szemmel; Vörös Ottó: Az ukrajnai nyelvtörvény árnyékában, Vörös Ferenc: Az államnyelvűsített kárpátaljai személynevek kálváriájáról, Tóth Péter: A kárpátaljai magyar nyelvjáráskutatások történetének áttekintése, Csordás László: Válaszutak előtt - A kárpátaljai magyar irodalom önértelmezési kísérletei a rendszerváltástól napjainkig, Fűzfa Balázs: Balla D. Károly: Pilinszky-projektum című előadáait hallhattuk. A Kárpátaljáról származó Újvári Gyöngy - éneke, megzenésített versek szakították meg, színesítették a nagyszerű előadásokat.
Az előadásokat követő kései ebéd lehetőséget adott a tudományos ülésszak kötetlen folytatására. A rendezvénysorozat egyi utolsó epizódjaként - hagyományainkhoz híven - koszorút helyeztünk el a Nemzeti sírkert részeként nyilvántartott kastélykertben, a Nagy Háborúban elesett költő, Békássy Ferenc sírjánál.
A rendezvény mindegyike a szombathelyi járás területén lévő településeken zajlott.
A helyszínek között - a Rábatöttösi Szent Cecília (Cicelle) templom az Árpád korban, román stílusban épült műemlék templom. Három település: Rábatöttös, Zsennye, Gutaháza közös temploma a Vas megyei értéktárban szereplő értékhez kapcsolódott rendezvény, mely a Leader pályázati támogatásnak köszönhetően valósult meg.