Facebook

Rum

Egy több, mint 750 éves település nevében köszöntöm azon mostani és hajdani rumi emberek nevében, akik ezen háromnegyed évezred alatt hitükkel, cselekedeteikkel hozzájárultak ahhoz, hogy ez a község átvészelve a századok viharait, idegen hadak dúlásait, természeti csapásokat, a mai napig fennmaradhatott. 

Lehet, hogy elfogult vagyok szűkebb pátriám szépségei, értékei iránt. Lehet, hogy ma már elődeink egynémely tetteit is másképpen ítéljük meg. Ám őseink küzdelmeiről, áldozatvállalásairól, értékeink megteremtésében és megőrzésében kifejtett munkájukról úgy gondolom, soha egyetlen percre sem feledkezhetünk meg. Pedig, ha belegondolunk, ők sem tettek mást, mint kemény küzdelmet vívtak létükért és ezzel mindenkor példát mutattak az éppen felnövekvő nemzedéknek, hogy nekik is legyen erkölcsi tartásuk és erejük a nehézségek vállalásához. Ők azok, akik az eltelt 750 év munkás hétköznapjain, hol keserű, hol önfeledt ünnepein tetteikkel írták a település történelmét, mint ahogyan a ma itt élők is ezt teszik, csak éppen nem gondolnak rá. 

Ajánlom a községről szóló adatokat, lapokat mindazoknak, akik szeretnék tudni, honnan erednek gyökereik, akik a múlt értékeiből akarnak és képesek meríteni. Legyenek mindannyian akár szűkebb pátriám lakói, elszármazottak vagy olyanok, akik csak szeretnék megismerni egy értékeire és a környezetére büszke, tevékeny közösség múltját, jelenét, vagy csak ismerkedni akarnak településünkkel.

 

Elhelyezkedés: A Rába partján álló Rum község a folyó és a Gyöngyös-sík közötti teraszvidék középső részén található. A megye középső, déli részén fekvő falu a folyó hídjánál, a felszámolt Szombathely-Rum helyiérdekű vasút végállomása volt. A vasúti kapcsolat megszüntetését azonban pótolni tudta a 87-es főút, amely jó kapcsolatot teremt a megyeszékhely felé (Szombathely távolsága 23 km), és a 8-as úton keresztül Vasvár irányába is (a város távolsága 13 km), de Sárvár nincs messze, hiszen a város 16 km-re van. A Rábai teraszos sík itt a Gyöngyös-síktól egy meredek szintlépcsővel válik el, majd a Rába felé, hordalék-kúp jelleggel lejt tovább. Domborzati jellegénél fogva kavicstakarós, jégkorszaki vályoggal és löszös üledékekkel borított felszínű, mely tökéletes síkság. A falu éghajlata a mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves típusba sorolható, a napsütéses órák száma éves átlagban meghaladja az 1800 órát, az évi középhőmérséklet pedig 9,5 °C körül alakul, a csapadék általában 700-750 mm között változik. A falu határában alapvetően barna erdőtalajok, illetve agyagbemosódásos talajok is találhatók.

Rum

Elérhetőségek

Cím: 9766 Rum, Béke utca 22.
Polgármester: Beni Ferenc
Web: http://www.rumkozseg.hu

Térkép nagy méretben

Értékleltár Értékek megtekintése térképen

Események

Nincs megjeleníthető esemény