Facebook

Vát

Önkormányzatunk kiemelt feladatának tekinti a község, valamint az itt történtek iránt érdeklődők korrekt, gyors és pontos tájékoztatását, szeretnénk e korszerű információhordozó által biztosított lehetőségeket is felhasználni.

Igyekszünk minden olyan információt a világhálóra tenni, ami Vát községgel kapcsolatosan érdeklődésre tarthat számot.

Külön figyelmet fordítunk az önkormányzati és intézményi munka megismertetésére, a helyi rendezvények, sikerek, események publikálására.

A rovatainkon keresztül, Önökkel együtt hatékony és színes kommunikációs csatornát kívánunk kialakítani, hogy a polgárainkat érintő kérdéseket gyorsan és a legjobban rendezhessük. 

Ezen rovatok az itt élők és az elszármazottak találkozási helyeként is nagyszerűen működhet. Szeretnénk egyszerűsíteni a váti lakososok, vállalkozók és gazdasági társaságok hivatalos ügyeinek intézését is, ezért folyamatosan bővülő körben lehetőség lesz nyomtatványok, adatlapok, önkormányzati rendeletek letöltésére.

Az önkormányzat őrizni és gazdagítani igyekszik a település értékeit. 

Célunk, hogy Vát nyugodt, egészséges, korszerű otthona legyen polgárainak és vonzó célpontja vendégeinek.

 

Elhelyezkedés: Vát a Gyöngyös-sík keleti peremén fekszik. Szombathely és Sárvár között, a 86-os út és a 88-as főút elágazásánál található, ennél fogva kiemelkedően jó közlekedés-földrajzi helyzetben van, ahonnan Sárvár és a megyeszékhely is egyaránt 14 km. A nagy határú község területén négy, majdnem párhuzamosan futó patak folyik át. Keletről a Kőris-patak határolja a falut, a Hosszú-víz a belterület nyugati határát jelöli, a Rátka-patak Nemesbőd és Vát között határvíz, míg a Sormás-patak Vépet választja el Váttól dél-keleten. Az alföldies, egyhangúan lapos táj felszínét kavicstakaró, vályogos, löszös üledék borítja, a felszín vertikális tagoltsága igen csekély, felszíni formákban szegény a táj, csak a patakok medrei, az árkok, töltések teszik változatosabbá. A község éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz, a napsütéses órák száma 1850-1900 között van évente. Az évi átlagos hőmérséklet 9 °C körül alakul, a csapadék pedig általában nem éri el a 650 mm-t. A falu határának jellemző talajtípusai az erdőtalajok, melyek nem a kiváló termőképességükről ismertek. Többek között ezért is volt a község határában katonai lőtér, hiszen azt a földet másra alig lehetett használni.

 

Népesség alakulása

 

Állandó lakosok700 fő
 
Állandó lakosok életkor szerinti megoszlása
 
0-5 éves19 fő
6-14 éves85 fő
15-18 éves37 fő
19-54 éves397 fő
55-60 éves28 fő
61 év felett134 fő
 
Munkanélküliség: 1,8 %
Vát

Elérhetőségek

Cím: 9748 Vát, Fő utca 6.
Polgármester: Pup József
Web: http://www.vat.hu/
Email: info@vat.hu
Telefonszám: 06 (94) 543 058
Fax: 06 (94) 543 059

Térkép nagy méretben

Értékleltár Értékek megtekintése térképen

Események

Nincs megjeleníthető esemény